Buitenspelen met KOP - 1,5 meter speelsessies

16 juli - 22 september

Drie kunstenaars dagen bewoners en bezoekers in Breda uit om buiten te spelen op 1,5 meter afstand. 

Kom je ‘Buitenspelen’?

Samen met Breda Buiten presenteert KOP drie maanden lang op diverse locaties in Breda kunstinterventies van drie kunstenaars die in 2020 afstudeerden aan St. Joost School of Art & Design in Breda. ‘Boyscout Designer’ Bouke Bruins daagde de makers als ‘projectmanager Buitenspelen’ vanuit KOP uit om werken te creëren die de interactie aangaan tussen mens, object en ruimte in een 1,5 meter samenleving. Ontmoeten en verbinden staat hierbij centraal. 

De werken worden drie keer gedurende een maand op een nieuwe locatie geplaatst, zodat de kunstwerken steeds in een ander deel van Breda opduiken op plekken waar door Bredanaars gewandeld wordt. Voorbijgangers worden zo op verschillende plekken in de stad op positieve wijze verrast, geïnspireerd en uitgedaagd. Want zowel Bredanaars als de kunstenaars zelf hebben na afgelopen jaar wel behoefte aan bezinning, reflectie en relativering. Laten we samen buitenspelen! 

Opening

Samen met Breda Buiten presenteert KOP drie maanden lang op diverse locaties in Breda kunstinterventies van drie recent afgestudeerde kunstenaars.
Voor de tweede locatie strijken we neer in het bijzondere Park Overbos; een rustig stukje groen boven de A16 en de hogesnelheidslijn in Prinsenbeek.

Projectmanager 'Buitenspelen' Bouke Bruins vertelt je meer over hoe hij de jonge makers uitdaagde om werken te creëren die de interactie aangaan tussen mens, object en ruimte in een 1,5 meter samenleving met ontmoeten en verbinden als doel. De kunstenaars vertellen je hoe hun werk tot stand is gekomen en over de opgedane ervaringen op de eerste locatie Tuinzigt en Westerpark.

Neem zelf wat te eten en drinken mee, strijk neer en leer meer over de totstandkoming en ontwikkeling van dit project.

Datum & Locaties

Locatie 1: Mandelaplein en Westertuin (Tuinzigt / Westerpark)
Wanneer: 1 juli - 29 juli 2021

Locatie 2: Park Overbos (Prinsenbeek)
Wanneer: 29 juli 2021 - 26 augustus 2021

Wanneer:
29 juli 2021 Opening "Buitenspelen" 
Tijd: 19.30 - 20.30


Locatie 3: Ginnekenmarkt en Duivelsbruglaan (Ginneken)
Wanneer: 26 augustus - 23 september

Jamie Jansen

Jamie Jansen (1995) is multimediaal kunstenaar en onderzoekt maatschappelijke structuren waarbij ze de toeschouwer deel laat uitmaken van haar werk. Ze ging op zoek naar een manier om buurtbewoners kennis te laten maken met elkaar en de wijk. Vanuit de gedachte dat een ontmoeting in tijden van een pandemie niet meer vanzelfsprekend is, is de podcast ‘Buurten’ ontstaan. Hierin buurt Jamie met de wijkbewoners over de buurt. Op deze manier wil ze anderen al luisterend de kans geven om een ontmoeting aan te gaan met bekende en onbekende verhalen uit de wijk. Luister hier haar podcasts!

 

'Buurten' podcast door Jamie Jansen (foto: Bouke Bruins)

Jesse van Epenhuijsen

Jesse van Epenhuijsen (1997) is beeldend kunstenaar en onderzoekt de impact van interactie middels installatie, sculptuur en performance. Zijn interactieve werk ‘Who Am I To You’ bevraagt continu zichzelf, jou en de omgeving wie je bent in relatie tot de ander. De woorden op de vlaggen representeren een complexe wereld van tegenstellingen in een tijd waarin soms alles verbonden, maar soms ook alles los van elkaar lijkt te bestaan. Door te spelen met het werk, vormen zich woordsamenstellingen die inzicht kunnen geven over het thema ‘betrokkenheid’.

 

'Who Am I To You' door Jesse van Epenhuijsen (foto: Rob Lipsius)

Wouter van der Giessen

Wouter van der Giessen (1995) is een beeldend kunstenaar die bestaande conventies uit het dagelijks leven naar boven haalt en onderzoekt hoe we hier op een andere manier naar kunnen kijken. ‘Wolken’ is geïnspireerd op de welbekende 1,5 meter cirkels die je zag verschijnen in parken over de gehele wereld. Een simpele manier om mensen de maatregelen te laten volgen. Middels zijn fascinatie voor wolken, die eindeloze vormen aan kunnen nemen, speelt hij met de bestaande spelregels en spoort hij de gebruiker aan hier zelf een invulling aan te geven. 

 

'Wolken' door Wouter van der Giessen (foto: Rob Lipsius)

Meer activiteiten

Hé plannenmaker! Doe je mee?

Heb je een tof initiatief wat past bij Breda Buiten? Laat het ons weten en dan kijken we samen hoe we jou kunnen ondersteunen en versterken!

Activiteit aanmelden